A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Три проекти з цифрової грамотності вже реалізовані разом МОН та Google, і в майбутньому ми продовжуватимемо співпрацю, - заступник Міністра Роман Греба

Опубліковано 22 листопада 2018 року о 18:59

За 2 роки співпраці МОН з компанією Google реалізовано три масштабні проекти: тренінги з цифрової грамотності для вчителів, онлайн-курс із мережевого етикету та безпеки, а також посібник щодо безпеки в Інтернеті. Далі заплановані й інші спільні проекти з впровадження цифрових технологій в освіті. Про це розповів заступник Міністра освіти і науки України Роман Греба під час “Дня Google в Україні”, який відбувся сьогодні, 22 листопада 2018 року, в Києві.

“Стрімка діджиталізація молоді стала одним з чинників, які спонукали нас до змін  освітньої системи. Зараз ми переходимо від школи тільки знань до школи компетентностей, яка дає дітям конкретні навички й уміння. В цьому нам безперечно допомагає й підтримка та досвід іноземних партнерів, за що ми їм дуже вдячні”, - зазначив Роман Греба.

Він також розповів про проекти, які були реалізовані за час співпраці МОН та Google. Так, було розроблено тренінги з цифрової грамотності, учасниками яких стали близько 600 учителів з різних регіонів України. У межах курсу вони дізналися про безпечне використання цифрових технологій під час роботи, основи безпечного використання Інтернету учнями початкових класів тощо. За результатами семінарів учасники склали тест і отримали сертифікати.

Інший проект - дистанційний курс “Мережевий етикет та безпека” - розрахований і на вчителів, і на учнів та їхніх батьків. Він поділений на кілька тематичних розділів. Наприклад, у розділі “Безпека користування мобільними пристроями” автори пояснюють, чому важливо оновлювати додатки, як розпізнати потенційно шкідливі файли, захистити особисту інформацію на пристрої тощо.

Для того, щоб діти були обережними і відповідальними під час роботи в Інтернеті, Google разом з Альянсом із захисту безпеки користувачів в Інтернеті, презентували також посібник “Обачність. Пильність. Захист. Ввічливість. Сміливість”. Він містить матеріали та методики, які допоможуть вчителям викладати основи безпеки в Інтернеті. Плани уроків, які є у підручнику, зосереджені на ключових принципах мережевого етикету й безпеки.

Локалізовану версію підручника вже отримали 22 тис вчителів, які цього року навчають першачків Нової української школи. Крім того, посібник доступний у PDF-форматі на сайті Інституту модернізації змісту освіти.

Роман Греба додав, що всі ресурси, пов'язані з цифровою освітою та безпекою в Інтернеті, будуть розміщені на Національній освітній електронній платформі. Над її розробкою нині працює МОН.

Нагадаємо, що МОН та Google разом впроваджуватимуть цифрові технології в освітній процес, а 2019 року планують провести велику міжнародну конференцію в Україні.