Корисна інформація для вчителів, які організовують і реалізують учнівські проекти.

Мабуть, ніхто з педагогів сьогодні вже не стане заперечувати надзвичайної важливості залучення учнів до здійснення наукової та проектної діяльності. Беззаперечним є той факт, що учнівські проекти навчають дітей аналізувати і систематизувати інформацію, розвивають критичне, логічне та креативне мислення, формують дослідницькі та комунікативні навички, а також багато інших важливих у сучасному світі якостей. Педагоги-новатори у своїй діяльності багато уваги приділяють розвитку саме дослідницьких умінь школярів, використовуючи для цього найрізноманітніші методи і засоби.

Освітній проект «На Урок» вже писав про особливості організації та проведення учнівських проектів і застосування технологій STEM та STEAM, а провідні фахівці у цій сфері поділилися власним досвідом.

Пропонуємо вам стислий огляд ресурсів, що допоможуть зацікавити учнів науковими дослідженнями і розказати просто про складне.

1. Мала академія наук України

http://man.gov.ua/ua/index

На сайті Малої академії наук України міститься інформація, що може стати у пригоді вчителям, які організовують учнівські проекти: посилання на сторінки конкурсів і проектів, що реалізовані для юних науковців – Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів, літні школи, Дитяча академія «Футурум», Лабораторія експериментальних досліджень «Ex Lab», Лабораторія МAHЛаб, Відкрита освітня лабораторія, мобільна студія популярної науки та ін., а також останні новини в галузі науки і багато різноманітних цікавих даних. 

2. Лабораторія МAHЛаб

http://manlab.inhost.com.ua/

Лабораторія МанЛаб – це лабораторний комплекс Національного центру «Мала академія наук України», який пропонує допомогу учням шкіл України в наукових та навчальних дослідженнях у сфері фізики, хімії, біології, географії та астрономії.

На сайті є форма для замовлення проведення експерименту, а також докладні описи проектів (наприклад, навчального проекту «Експериментарій», навчального проекту «Лабораторія – планета Земля»), розділ «Ідеї досліджень», де накопичуються пропозиції для проведення експериментів із використанням обладнання лабораторії, а також представлено відеолекції, вебінари та відеозаписи експериментів у різних наукових сферах.  

3. Цікава наука

 

Цікава наука ставить собі за мету розвивати і підтримувати простий доступ до науки. Для цього учасники проекту перекладають і озвучують, а також створюють власні науково-популярні відео на різноманітні теми в галузі фізики, астрономії, біології, географії та математики.

 

4. Віртуальний STEM-центр Малої академії наук України

https://stemua.science/

STEM-лабораторія МАНЛаб як центр для реалізації різноманітних навчальних досліджень сприяє розвитку STEM-освіти в Україні. Діяльність лабораторії спрямована на здійснення досліджень у галузі природничих дисциплін.

На сайті проекту міститься опис застосовуваних наукових інструментів, посилання на віртуальні моделювальні середовища з біології, хімії, геології та загального призначення, відеозадачі з механіки, а також багато інших корисних і цікавих матеріалів. Розміщено описи дослідницьких робіт, які можна провести з учнями, зокрема таких: виявлення мінералів на місцевості, практико-орієнтованого краєзнавчого проекту «Моє село – моя маленька Батьківщина», визначення кислотності молочних продуктів за Тернером, вимірювання електроємності конденсатора та ін.

5. Science Kids

http://www.sciencekids.co.nz/

Science Kids - англомовний ресурс, що допоможе цікаво розказати дітям про світ науки. Ресурс пропонує захопливі наукові експерименти, онлайн-ігри, плани уроків, вікторини, фото- і відеоматеріали, ідеї та приклади різноманітних наукових проектів, а також цікаві факти про Землю і космос, науку і вчених та багато іншої корисної інформації. 

6. Відкрита освітня лабораторія

Проект сприяє розвитку та організації дослідницької діяльності учнів. Відкрита освітня лабораторія орієнтована на учнів 7–11-х класів закладів середньої освіти та учнів-членів МАН. Для них запропоновано різноманітні консультації, заняття і навчальні тренінги, які проводяться на сучасному лабораторному обладнанні, а також цікаві навчально-тематичні екскурсії. Для педагогів підготовлено семінари-практикуми, навчальні тренінги, презентації навчально-тематичних екскурсій, а також іншу корисну інформацію, що допоможе організувати дослідницьку діяльність учнів. 

7. Наука та всесвіт

 

 https://www.youtube.com/channel/UC9gDR8zmbMhgEULgXipm3OA/featured

Проект здійснює переклади та озвучення українською мовою відеороликів наукової тематики про сучасні дослідження Всесвіту, природи, людини.

 

8. Лабораторія експериментальних досліджень «Ex Lab»

http://man.gov.ua/ua/activities/ex_lab 
https://www.facebook.com/exlab.man/  

Ex Lab – це комплекс Національного центру «Мала академія наук України», що складається з декількох лабораторій – біологічної, хімічної, математичної, лабораторії робототехніки та IT. Лабораторія експериментальних досліджень пропонує учням взяти участь у реалізації різноманітних експериментів, проводить курси за індивідуальними заявками та на замовлення закладів освіти. Серед представлених для учнів є платні курси «Основи практичного програмування мовою Python», «Raspberry Pi», «Хімія координаційних сполук», «Систематика вищих рослин», «Теорія чисел», «Теорія функцій», «Основи наукових досліджень», «Молекулярна генетика» та ін.

Освітній проект «На Урок» запрошує всіх учителів, які цікавляться сучасними освітніми тенденціями, долучитися до спільноти інноваторів і взяти участь у Всеукраїнській інтернет-конференції «На Урок» «Сучасні освітні тенденції: STEM, STEAM та учнівські проекти», що розпочнеться 10 листопада о 9.30.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter