В Україні створили масовий онлайн-курс для шкіл

Prometheus запускає проект впровадження викладання програмування в українських школах

В Україні створили масовий онлайн-курс для шкіл

Вміння програмувати називають грамотністю XXI століття. Одиниці стають професійними письменниками, але вміти писати й читати корисно кожному. Те ж саме можна сказати і про програмування. Воно корисне всім, а не лише тим, хто планує працювати в IT: програмування вчить мислити логічно, розвиває аналітичне мислення та креативність.

Програмування включено в обов’язкову державну програму інформатики, втім, в більшості українських шкіл, воно замінено вивченням текстових редакторів і презентацій. Вчителі інформатики часто самі не вміють програмувати. А досвідченим вчителям не вистачає інтерактивних інструментів для викладання, які б відповідали шкільній програмі.

В якості першого кроку для вирішення цієї проблеми Prometheus разом з одним з найкращих вчителів інформатики в Україні Людмилою Булигіною створив наш перший масовий відкритий онлайн-курс для шкіл: «Алгоритми і проекти Scratch».

Курс повністю відповідає шкільній програмі інформатики для 5 класу, але замість стандартних нудних уроків вчить дітей програмувати за допомогою яскравих відео, інтерактивних завдань та цікавих проектів. Курс може використовуватися для вивчення програмування дітьми онлайн, але, в першу чергу, розрахований на його впровадження в навчальний процес шкіл.

В такому форматі, відомому як змішане навчання, діти переглядають відеолекції та виконують завдання курсу вдома чи на уроках інформатики в школі, а вчитель, час якого вивільнився від рутинного пояснення матеріалу, може приділити індивідуальну увагу кожному конкретному учню.

У Prometheus зазначають, що змішане навчання в останні роки з великим успіхом використовується в Гарварді, найкращому політехнічному університеті світу MIT та у цілій низці інноваційних західних шкіл.

Курс «Алгоритми і проекти Scratch» може використовуватися, як для початку викладання програмування в школах, де цього зараз на практиці не відбувається, так і як додатковий інтерактивний інструмент досвідченими вчителями інформатики.

Навесні цього року Prometheus провів випробування курсу «Алгоритми і проекти Scratch» в 30 школах Дніпропетровської області.

Безкоштовний онлайн-курс «Алгоритми і проекти Scratch» може бути легко впроваджений в будь-якій школі країни.

Для того, щоб приєднатись до волонтерської мережі Prometheus та допомогти у поширенні викладання програмування на всі українські школи необхідно зареєструватись у мережі.

Реєстрація

У липні ми Prometheus надішле всім зареєстрованим користувачам докладні покрокові інструкції по запровадженню цієї ініціативи у вашому навчальному закладі. У серпні Prometheus планує отримати гриф Міністерства освіти на курс, щоб його використання було офіційно дозволено в школах.

У Prometheus обіцяють збільшувати кількість доступних в цьому форматі курсів для шкіл з програмування та інших найбільш затребуваних предметів.

КОМЕНТАРІ
Багато символів. Скоротіть на
Залишилось символів 1000
Заповніть форму, або
Заповніть форму або